سیره ی تربیتی حضرت زهرا
سیره ی فاطمی وتربیت فرزند
عواطف مادری و نقش آن در تربیت فرزند: سلمان میگوید: روزی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) را دیدم که مشغول آسیاب بود، در این هنگام فرزندش حسین گریه کرد و بیتابی نمود.
عرض کردم برای کمک به شما آسیاب میکنم یا بچه را آرام مینمایم. ایشان فرمود من به آرام کردن فرزند اولی هستم، شما آسیاب را بچرخانید. بازی و تحرک با فرزندان: حضرت فاطمه (سلام الله علیها) با فرزندانش همبازی میشد و به این نکته توجه داشت که در بازی، نوع الفاظ و حرکات مادر سرمشق کودک قرار میگیرد. نقل شده است که حضرت با فرزندش امام حسن (علیه السلام) بازی میکرد و او را بالا میانداخت و برایش شعر میخواند. رعایت عدالت در میان کودکان: روزی امام حسن (علیه السلام) نزد پیامبر آمد و اظهار تشنگی کرد و تقاضای آب نمود.
رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) بیدرنگ برخاسته و ظرفی برداشت و از گوسفندی مقداری شیر دوشید و به امام حسن (علیه السلام) داد و در این هنگام که امام حسین (علیه السلام) خواست تا ظرف شیر برادرش را بگیرد، اما پیامبر در حمایت از امام حسن (علیه السلام) مانع گرفتن ظرف او شد. فاطمه (سلام الله علیها) عرض کرد: گویا حسن برای شما عزیزتر است. پیامبر فرمودند: هر دو برایم عزیز و محبوبند، چون اول حسن تقاضای آب کرد، او را مقدم داشتم.
رورش شخصیت عاطفی
یکی ازمهمترین نیازهای هر کودک برخورداری از عواطف پاک و مهر و محبت خانواده و خویشاوندان و والدین است. هنگامی که کودک از زلال محبت خانواده سیراب شد و عطش محبت و توجه عاطفی او برطرف گردید، با دلی آرام و سلامت و پرنشاط پا به عرصه اجتماعی می گذارد تا همگان از برکات وجود او بهره مند شوند. یکی از راههای پرورش شخصیت عاطفی کودک، ابراز محبت به کودک است.
بوسه های مکرر پیامبر اکرم (ص) بر رخسار و دست فاطمه (س) نشانه ای از ابراز علاقه آن حضرت به فرزندش بود. آن حضرت به محبت کردن و توجه به کودکان بسیار اهمیت می داد، چنان که روزی رسول خدا (ص) امام حسن (ع) را می بوسید و نوازش می کرد، اقرع بن حابس عرض کرد: من ده فرزند دارم، ولی تا به حال هیچ یک از آنان را نبوسیده ام. پیغمبر اکرم (ص) غضبناک شد و فرمود: اگر خدا محبت را از قلب تو گرفته است، من چه کنم؟ هر کس نسبت به اطفال ترحم نکند و احترام بزرگسالان را نگه ندارد از ما نیست. (11)
حضرت زهرا (س) نیز که تربیت یافته چنین مکتبی بود، به پرورش شخصیت عاطفی فرزندان خود اهتمام می ورزید.
پرورش روحیه ایثار
مقدم داشتن دیگران بر خود، اصلی بسیار ارزشمند و انسانی است که هر کس، نمی تواند دارنده آن باشد. حضرت زهرا (س) فرزندانش را با چنین روحیه ای پرورش داده بود. (12)
آن جا که پس از یک روز گرسنگی، وقت افطار، در به صدا درمی آید و گرسنه بی سرپرستی درخواست طعام می کند، پس از آن که حضرت علی (ع) و فاطمه (س) طعامشان را که قرص نانی بود تقدیم آن فقیر می کنند، فرزندان آنها نیز که پرورش یافته چنین پدر و مادری هستند، دیگران را بر خود مقدم می شمارند و قرص نان خود را به فقیر می دهند و این عمل تا سه شب تکرار می شود و نتیجه این روحیه ایثار و از خود گذشتگی، آن می شود که فرزندان بزرگوار آن حضرت تمام هستی خود را برای پیشرفت و تکامل انسانیت فدا می کنند.